Info

Valokuvausvihjeet

Tästä löydät muutaman vinkin miten onnistut ottamaan hyvän valokuvan maalausmalliksi.


1. Mene lemmikin tasolle

Monet ihmiset kuvaavat lemmikkinsä seisaaltaan jolloin kuva tulee yläviistosta. Se on luonnollista, niinhän me lemmikkimme totumme näkemään. Kuitenkin taulu on seinällä silmiemme edessä, jolloin paras kuvakulma on eläimen tasolta. Lisäksi yläviistosta kuvattaessa eläimen mittasuhteet ovat väärät, esim. jalat näyttävät lyhyemmiltä kuin mitä ne oikeasti ovat.

Mene siis kuvatessasi eläimen tasolle, voit joko kyykistyä tai mennä jopa ihan makuulle. Pienen lemmikin voit myös nostaa vaikkapa pöydälle kuvattavaksi.

Hevosta kuvatessa pieni polvien koukistus yleensä jo auttaa. Muista myös kuvata hevonen tarpeeksi kaukaa, lian läheltä kuvatessa kuvaan tulee helposti kalansilmäefekti joka saa hevosen pään näyttämään oudolta.


Alla on kaksi kuvaa samasta koirasta, samasta paikasta otettuna. Vasemman puoleinen on otettu seisaaltaan ja toinen kyykystä. Ero on melkoinen kuvien välillä.

 


2. Kuvan valoisuus

Yritä aina kuvata ulkona jos se vaan on mahdollista. Luonnonvalossa eläimen sävyt näkyvät luonnollisina. Ulkona paras kuvaus sää on poutapilvi, silloin aurinko ei paista liian kirkkaasti. Liian kirkas aurinko tekee varjoista todella tummat. Varsinkin valkoisen ja mustan eläimen kuvaaminen kirkkaassa auringossa on vaikeaa.
Jos et pääse kuvaamaan ulos, yritä kuvata mahdollisimman lähellä ikkunaa, jolloin luonnonvaloa on mahdollisimman paljon.

Valokuvatessa salaman käyttöä kannattaa välttää niin paljon kuin vain mahdollista. Salamavalossa värit eivät näytä oikeilta ja luonnollisilta, sekä eläimen silmät muuttuvat vihreiksi tai punaisiksi.

Vasemmalla oleva kuva on otettu sisällä ja siinä on käytetty salamavaloa. Koiran silmät ovat vihreät ja valokohdat liian terävät. Oikealla otettu kuva on kuvattu poutapilvisellä säällä ulkona. Värit ovat paljon luonnollisemmat ja kauniimmat.

Älä huolestu jos sinulla ei ole täydellistä kuvaa, useimmasta kuvasta saa yleensä käsityksen eläimen oikeasta väristä ja liiallisia kirkkauksia voi aina muokkailla.

 


3. Varusteet vai ei

Eläin kannattaa aina mahdollisuuksien mukaan kuvata ilman varusteita jos niitä ei tauluun halua. Varusteiden jättäminen taulusta onnistuu kyllä, se vaan on aina vähän vaikeampaa kuin suoraan kuvasta missä niitä ei ole.

Koiran kaulapanta saattaa tehdä myös kaulasta hassun näköisen, varsinkin jos koiralla on pitkä karva ja panta saa karvat törröttämään. On myös vaikeaa tietää minkä näköinen koiran kaula on karvoineen ilman pantaa.

Tässä kuvassa hevosella on päitsien lisäksi myös kaulakappaleinen loimi joka peittää koko kaulan. Kaulaan voisi ottaa mallia jostain toisesta kuvasta missä ei loimea olisi tai tehdä tauluun loimi mukaan.


4. Rento tilanne

Eläinten kuvaaminen ei aina ole helppoa ja aikaa kannattaa varata reilusti. Kuvaustilanteesta kannattaa tehdä eläimelle mukava, silloin kun eläimellä on kivaa, se välittyy kuvasta ja sitä kautta myös taulusta.

Kuvattaessa kannattaa pyytää kaveria avustajaksi. Avustaja voi houkutella eläimen huomion herkkupaloilla tai rapisevalla pussilla.

Kissat saattavat olla välillä melko yhteistyöhaluttomia ja niille harvemmin koulutetaan paikka-käskyä. Kissoja kuvatessa pätee samat neuvot kuin koiriin, mutta yleensä vähän enemmän tuuria ja aikaa tarvitaan hyvään lopputulokseen ;)


Ota yhteyttä

Sähköpostin kautta voit laittaa tilauksen, hintapyynnön ja muut kysymykset.
eijantaide@katkopiirto.net